Animációs csapatom hivatalos honlapja:

Mimicry Motions logo

EDDIGI RÉSZLETES ÉLETUTAM

Kőszegi Tamás

A kamerához fűződő, életre szóló kapcsolatom 2003-ban kezdődött, barátaimmal csináltam filmet. Ez a korábbiaknál sokkal kevésbé volt egyéni munka, stabil kis csapatot alkottunk. A kezdeti nehézségek után 2005-ben jött az első elismerés, egy nemzetközi különdíj. Második helyezések sorozata után az első győzelmet az 1. Országos Minifilm Fesztivál felnőtt kategóriájában könyvelhettük el. Az elkövetkező években filmek tömegét készítettük, néha egy hónapban többet is, és minden létező versenyen elindítottuk őket. Díjaimról részletesen a "Díjak, elismerések" rovatban olvashat. A Radnótiban tagja voltam a média fakultációnak, ahol kifejezetten gyakorlati filmkészítést tanulhattam Horváth Beáta tanárnőtől. A profi filmkészítésbe először a Duna Televízióban nyertem bepillantást, még 2005-ben. Később a filmkészítés mellett nagyjátékfilmekbe jártam statisztálni. Legnagyobb eredményeim elsője, hogy 2007-ben megnyertem a Média OKTV-t. Iskolám az utolsó évemben filmes munkáim miatt felterjesztett az Év diákja címre. Érettségi után kaptam első profi megrendelésemet az Apáczai Tankönyvkiadótól, ahol tankönyvek filmmellékleteit gyártottam, szakmai gyakorlatként részt vettem több MEDIAWAVE Passport Controll-on. Ekkor már játszották filmemet televízióban, és moziban, kísérőfilmként is.

A felsőfokú tanulmányaimat 2007-től a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen kezdtem, Film és videó szakirányon. Tanáraim HKőszegi Tamás 2010orváth Z. Gergely és Dér András voltak. Az egyetemi évek alatt kevesebb filmet készítettem, tempóm a mai napig nem éri el a középiskolás évek szintjét. Ekkor már a legkülönbözőbb filmes munkákat végeztem, forgattam légi temetésen és készítettem pénzügyi elemzéseket. Egyetemi szakmai gyakorlatomat a 4Cut Digitális Műhelyben végeztem, ahol műtermi munkát kaptam. A Pázmány mellett 2009-ben felvettek a Duna Televízió Dunaversitas filmes mesterkurzusára. Ugyanebben az évben én kaptam az egyetemen a szakirány legjobb diákjának járó oklevelet. 2010-ben jelessel diplomáztam, az ELTE Filmtudomány Mesterképzésén folytattam tanulmányaimat.

2011 szeptemberében a zLabor Kommunikációs Megoldások alkalmazottja lettem és a zLabor Rottenbiller utcai stúdiójában készült reklámfilmek és videoklipek operatőre és animátora voltam. Rajtuk keresztül kerültem kapcsolatba a Perspektíva Filmiskolával, ahol rendezést és operatőri munkát tanítottam a hallgatóknak, illetve a hozzájuk kapcsolódó gyakorlatokat vezettem.

koszegi_tamas_zlabor_2011Szoros együttműködésem a zLaborral 2012 novemberéig tartott, amikor összeszokott csapatommal együtt megalapítottuk immáron teljesen saját kézben lévő cégünket, a Mimicry-t, mely mások által rendezett reklámot animációs betétjeit, televíziós főcímeket, játékfilmek VFX betétjeit gyártja. Főleg a hazai piacot szolgáljuk ki filmekkel, miközben komoly figyelmet fordítunk a nemzetközi fesztiválokon való megjelenésekre is.

A Mimicry egy animációs cég lett, így működésünk efelé tolódott el. Ugyan bármikor kiszolgáljuk ügyfeleinket élőszereplős munkákkal is, fő profilunkká az animációs utómunka vált.

2014 nyarán a Filmtett szervezésében, Durst György, Patrovits Tamás és Zágoni Bálint producerek felügyelete alatt, Kocsis Alexandrával közösen elkészítettem új, román-magyar koprodukciós animációs kisfilmemet, a Vihart, melynek magyarországi premierje a Magyar Filmhéten volt. A film megnyerte a XVIII. Nemzetközi Faludi Filmszemle animációs fődíját, majd a 61. Magyar Független Filmszemlét is.

2015-ben beválogattak az 50 Tehetséges Magyar Fiatal programba, mely azon, 30 év alatti fiatalok számára biztosít kitűnési lehetőséget, akik "kivételes adottságuk, szorgalmuk révén a jövő formálói, meghatározó személyiségei lehetnek Magyarországon és a világban." A mentorom Pataki Ági producer lett. Ekkor már a hangutómunkái zajlottak új, egyedülálló kísérleti fénymásoló-filmemnek, a The Copyist-nek, a program segítségével pedig szélesebb sajtónyilvánossághoz juthattam. A Vihar nagy örömünkre eddigre már több országos és nemzetközi díjnál tartott.

Kőszegi Tamás 20152015 végén részt vettem a TALENTn Tehetségfórumon, és kiemelt előadóként felléphettem a Várkert Bazárban is. Előadásomban a fénymásolófilm esztétikájával foglalkoztam, és  elnyertem a művészet kategória "Leginspirálóbb előadója" díját.

2016 elején végleg elkészült a The Copyist című filmem. Márciusban az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Nemzet Fiatal Tehetségének választott. 2016 májusában felkértek, hogy tartsak előadást a TEDx Danubián, ahol levetítettünk 2 exkluzív percet a The Copyist-ből is. Ugyanezen a napon győztem a Saatchi and Saatchi Hungarian New Directors Showcase-én, és egyike lettem annak a hat fiatal rendezőnek, akiket felterjesztettek a Cannes-i reklámfilm-fesztiválra.

Kőszegi Tamás 20162016 június 22-én a The Copyist a 22nd Palm Springs International Shortfest animációs versenyprogramjában mutatkozott be a nagyközönségnek, melyet a magyar sajtó fokozott érdeklődéssel kísért. A következő fél évben a filmet a világ számtalan országában vetítették nagy sikerrel, többek között a 45th Festival Du Nuveau Cinéma Montréal-on. A magyar premier a miskolci Jameson Cinefest nemzetközi animációs versenyprogramjában volt.

2016 szeptemberében másodszor is elnyertem a Nemzet Ijú Tehetsége díját az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Novemberben felkértek, hogy tartsak előadást a TEDxXouth konferencián. Itt már legújabb filmtervemről, a bankjegyekből összeálló "A Midas útja" című rövidfilmemről beszéltem, mely az Amego Film színeiben készül. 2016 decemberében a FilmJus animációs támogatását is elnyertük, így elkezdődhetett a film gyártása.

2017 során a The Copyist / A Másoló című filmem közel 50 nemzetközi filmfesztiválra kapott meghívást, 11 díjat begyűjtve. Ezek közül számomra a legtöbbet a MEDIAWAVE Nemzetközi Filmfesztivál "Legjobb nemzetközi kísérleti film" díja jelentette, melyet a Diákzsűri "Legjobb kísérleti film" díja is megfejelt. 2017 júliusában a film fesztiválköre véget ért, és nagy hazai sajtófigyelem kíséretében megtartottuk az online premiert. A premierről az összes komolyabb online híroldal beszámolt, három nap alatt 140 ezres nézettséget hozva a filmnek. A The Copyist a nemzetközi nézők érdeklődését is elnyerte, megjelenése után Vimeo Staff Pick-nek választották.